Начало Статии Как да приготвим Козунак?
Как да приготвим Козунак? Печат
( 11 гласа )
Как да приготвим Козунак? 4.1 out of 5 based on 11 votes.

козунакКозунакът - най-извесния обреден хляб в България, а също така и най-трудния за приготвяне. Козунакът трябва да бъде изключително пухкав, сладък и да се топи в устата. Традиционно се приготвя за Великден, тъй като истинския козунак изисква не само много умение, търпение и продукти, но и доста свободно време и физическа издръжливост. Ако сте решили, че тази година и вие ще зарадвате близките си с домашно приготвен козунак, ето няколко съвета, които ще ви помогнат да постигнете един наистина добър резултат и да имате за Великден вкусни, топли и незабравими козунаци.

Съвети за приготвяне на козунаци

1. Маята трябва да я прясна, светла на цвят и с приятен мирис на мая.

2. Фурната трябва да е добре загрята.

3. Брашото трябва да е с добро качество, сухо и пресято.

4. Маслото трябва също да е прясно. Преди да го добавите е добре да го разтопите, до го оставите да поизстине и да го сложите топло в тестото.

5. Жълтъците трябва внимателно да бъдат отделени от белтъците, да бъдат акуратно разбити, прекарани през сито и чак тогава да ги разбивате до бяло със захарта.

козунак6. Температурата в кухнята по време на приготвяне и печене на козунака трябва да е минимум 25 градуса.
7. На 7 гр суха мая, отговарят 21 прясна.

8. Почти всички козунаци трябва да бухнат три пъти по следния начин:

- взимате маята, топло мляко и част от брашното и ги смесвате, като разбивате добре; покривате с кърпа, поставяте на топло, за да се вдигне леко, като маята не бива да вкисва

- тогава отново разбивате с дървена лъжица, добавяте останалите продукти, омесвате добре (за около 45-60 минути), завивате с кърпа и оставяте на топло, докато обема се удвои

- след това омесвате отново, разделяте на порции, слагате в подготвените форми, оставяте да бухне отново и пъхате внимателно във фурната да се пекат

9. Стафидите и захаросаните плодове придават сладост на козунака, така че ако не спазите тяхната пропорция и сложите по-малко, трябва да добавите по-голямо количество захар

козунак10. Ако печете козунака във форма, то запълвате 1/4 или 1/3 от формата със тесто, а печете, когато тестото е бухнало и е заело 3/4 от формата.

11. Големите козунаци се пекат на умерена фурна за час или малко повече. За да не имате суров козунак за празника преди печенето трябва да боднете в тестото две клечици. След час или малко повече от печенето, извадете едната от тях и ако по нея няма полепнало тесто и е чиста, то козунакът е готов. Иначе оставете да се пече още малко. Когато отваряте и затваряте вратичката на фурната, внимавайте в нея да не проникне студен въздух, тъй като това може да доведе до трагични последствия. Когато извадите готовия козунак го поставете на специална решетка или върху няколко салфетки, за да не се изпоти.

12. По красиво е да изпечете козунака не в кръгла, а в друга форма или пък да го оплетете, по избран от вас начин. Формите и тавичките могат да се намажат с масло и да се посипят с натрошен сухар (галета) или пък да се използва намазнена хартия за печене.

13. Когато козунака бухне за трети път във формата, отгоре може да го намажете с яйца разбити със лъжичка вода и масло, след което да посипете със кристална захар, наситнени орехи или бадеми.

козунак14. Най-големият враг на козунака е студения въздух и течението, така че бъдете особено внимателни по време на приготвяне на тестото и неговото печене.

15. Вярва се, че при приготвянето на козунака не трябва и да се хлопат силно врати, да се повишава тон, да не говорим за крясъци, тъй като това също оказва пагубно влияние върху бухването му.

16. Изваждането от формата става след като козунака е леко изстинал. След това хартията за печене по-лесно може да бъде махната. Той се поставя на решетка или дървена повърхност застлана със салфетки, за да изстине добре и да не се изпоти.

17. Не забравяйте, че козунакът има три основни качества - сладост, въздушност и незабравимото усещане за топене в устата, който са дължат на достатъчното количество качествени продукти, температурни условия и многото любов, с които се приготвя, така че не спестявайте нито едно от трите.

 
top